Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Jaki i co ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam 18 lat i postanowiłem uczyć się programowania!!! W tym celu mam do was pytania: jaki program będzie dobry do pisania i podglągu tego co zrobiłem, czy znacię jakieś poradniki dla początkujących ( może jakieś książki), no i jeszce jaki język będzie odpowiedni by w przyszłości tworzyć skrypty do gier i robić gry przeglądarkowę???

Opublikowano

nie pieprzy, tylko dobrze gada. Postawiłbym mu piwo jakbym mógł.

Podstawowe umiejętności programisty to myślenie algorytmiczne i ewentualnie obiektowe oraz umiejętność korzystania z API i wszelkich dostępnych źródeł pomocy, także Google.

Gry przeglądarkowe = internet = C#

boty/cheaty do zwykłych gierek na PC = C++

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

nie pieprzy, tylko dobrze gada. Postawiłbym mu piwo jakbym mógł.

Podstawowe umiejętności programisty to myślenie algorytmiczne i ewentualnie obiektowe oraz umiejętność korzystania z API i wszelkich dostępnych źródeł pomocy, także Google.

Gry przeglądarkowe = internet = C#

boty/cheaty do zwykłych gierek na PC = C++

Wiecie dlaczego jest on w stanie odnaleźć odpowiedź na swoje pytanie w Google? Ponieważ byli tam ludzie, którzy udzielili odpowiedzi. Na każdym forum programistycznym (a tutaj w dziale) są ludzie cyniczni, którzy nie potrafią udzielić odpowiedzi na proste pytanie, a przecież są tacy inteligentni.

Polecam Ci na początek naukę języka C++. W tym języku (głównie) napisany został np. World of Warcraft. Większość języków programowania opiera swoją składnię na C++, więc warto się go uczyć. Książka - Symfonia C++, ale jest wiele stron, które oferują naukę na całkiem wysokim poziomie.

Opublikowano

@up bullszit, nie większość. Jedynie obiektowość/klasy we wszystkich wygląda tak samo oraz podawanie argumentów do funkcji i podobne temu podstawowe rzeczy, na przykład nigdy nie widziałem w jakimś języku operatora << i >> do podawania argumentów do funkcji.

Opublikowano

Wiecie dlaczego jest on w stanie odnaleźć odpowiedź na swoje pytanie w Google? Ponieważ byli tam ludzie, którzy udzielili odpowiedzi. Na każdym forum programistycznym (a tutaj w dziale) są ludzie cyniczni, którzy nie potrafią udzielić odpowiedzi na proste pytanie, a przecież są tacy inteligentni.

Właśnie na tym polega forum. Że raz zadane pytanie i odpowiedzi do niego ZOSTAJĄ (tak, to słowo kluczowe), aby ktoś w przyszłości mógł sobie te odpowiedzi znaleźć, zamiast robić nowy wątek.
Opublikowano
Opublikowano

Ja polecam Python'a na początek, najlepiej wersję 2.x.x Uczy ładnego formatowania kodu, jest łatwy i przenośny na wszelkie możliwe platformy. Możesz go nawet względnie łatwo przeportować na swój system.

Opublikowano

A w jakim języku sąpisane skrypty do gier typu gothic, nfs rivals itp. , chodzi głównie o te nowe tytuły, i jaki język do gier przeglądarkowych typu; plemiona ? I jak bym uczył się codziennie po godzinie lub dwie to ile bym musiał siedzieć żeby jakąś gierkę zrobić przeglądarkową? 2-3 lata?

Opublikowano

A w jakim języku sąpisane skrypty do gier typu gothic, nfs rivals itp. , chodzi głównie o te nowe tytuły,

Po co ci to teraz wiedziec? Zaczynanie od takich rzeczy nie ma sensu. Zresztą... wygooglaj

i jaki język do gier przeglądarkowych typu; plemiona ?

nie ma znaczenia + HTML + JS + CSS + MySQL

I jak bym uczył się codziennie po godzinie lub dwie to ile bym musiał siedzieć żeby jakąś gierkę zrobić przeglądarkową?

Moje wyliczenia wskazują, że 20 lat 11 miesięcy 18 dni 14 godzin 12 minut i 57 sekund ± 20 lat.
Opublikowano

@ up Jak po co mi to wiedzieć, przecież jak chce się nauczyć to chyba muszę wiedzieć czego mam się uczyć, sory ale nic nie wniosłeś do tego tematu, nie można odpowiedzić konkretnie i na temat np. Jak Perentono!!!

Opublikowano

@ up Jak po co mi to wiedzieć, przecież jak chce się nauczyć to chyba muszę wiedzieć czego mam się uczyć, sory ale nic nie wniosłeś do tego tematu, nie można odpowiedzić konkretnie i na temat np. Jak Perentono!!!

Masz się uczyć korzystania z google.

i

Po co ci to teraz wiedziec? Zaczynanie od takich rzeczy nie ma sensu.

ZACZYNANIE, potem sobie rób co chcesz, zaczynanie od takich rzeczy jest problematyczne i z reguły nie nauczy cię tego co trzeba
Opublikowano

Chce was zrozumieć ale nie mogę, ciekawo dlaczego. Hmmm... może dlatego że udzielacie durnych odpowiedzi, tak to chyba to.

A może jesteś na to za głupi? Czemu nas obarczasz winą nie mając pojęcia o tym o co pytasz? Nauczycielom też mówisz, że są głupi, bo nie rozumiesz?

Wróć jak dorośniesz.

Opublikowano

Dałbym soplowi lajka, ale limit.

Zacytuję twój pierwszy post.

Witam mam 18 lat i postanowiłem uczyć się programowania!!!

And what?

W tym celu mam do was pytania: jaki program będzie dobry do pisania i podglągu tego co zrobiłem,

JĘZYK, nie program. a jeśli już chodzi ci o sam program, to ŚRODOWISKO. nie ma takiego czegoś jak program do pisania programów, to się nazywa środowisko.

czy znacię jakieś poradniki dla początkujących ( może jakieś książki),

Ja znam kogoś kto to zna, nazywa się wujek Google i ciocia API.

no i jeszce jaki język będzie odpowiedni by w przyszłości tworzyć skrypty do gier i robić gry przeglądarkowę???

Najpierw naucz się czegokolwiek, potem się ukierunkowuj. Dobry programista napisze wszystko w dowolnym języku programowania, musi tylko mieć podstawową wiedzę i umieć szukać tej, której nie ma.

I nie wyjaśniłeś pojęcia "skrypty do gier", bo one mogą być pisane w każdym języku.

A forum ogólnie służy do dyskusji nad tematami do których nie ma odpowiedzi, a i tutaj na MPC i w google znajdziesz pierdylion tematów takich samych jak twój, oraz kursów programowania w przeróżnych językach. Więc zanim zaczniesz pisać takie nieukierunkowane w żaden sposób tematy, spróbuj czegoś samemu.

I, cytując sopla:

Wróć jak dorośniesz.

Opublikowano

Rozjebują mnie takie wątki. Liczysz na to, że ktoś Ci podrzuci jakiś magiczny link do czegoś, co nauczy Cię w kilka godzin programowania? Proponuję zacząć od nauczenia się najważniejszej rzeczy - umiejętności szukania czegoś w internecie (lub poza nim), zamiast tworzenia na forum kolejnego wątku typu "jak się nauczyć programowania". Te, Twoim zdaniem, durne wypowiedzi są dla mnie bardziej inteligentne od Twoich.

Ale co do tematu to proponuję Ci uczyć się matmy, bo to prędzej czy później okaże się najważniejsze. Poza tym ogarnij programistyczną teorię i zrozum na czym to wszystko polega. Chcesz poradniki do nauki programowania - z większości nic nie zrozumiesz, nie wiedząc np. co to zmienna albo operator.

Poza tym najważniejsza rzecz - naucz się korzystać z dokumentacji.

Proponuję, tak jak ktoś wyżej, Pythona na początek. Tu masz jakiś kurs, nie wiem czy idealny, ale czasem z niego korzystałem i w błąd mnie nie wprowadził.

http://www.python.rk.edu.pl/w/p/podstawy/

C++ obecnie jest dla większości guru, więc:

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
Opublikowano

@ Phoenix_PL a ty znowy wyjeżdzasz z tym Google, powtarzasz się.

@up wcale nie myśle że w kilka godzin się tego nauczę.

chodzi o język w którym najczęściej sięje pisze .

Opublikowano

I następny wyjeżdża mi z google, chorzy są co prowadzą ten dział, nic się nie dowiedziałem, lepiej zamknijcię ten temat bo sie cenzurowane słowa pojawią

Opublikowano

Albo babylon search (wszędzie się to gówno wepcha).

Rady, nawet takie, to się na klatę przyjmuje, a nie płaczesz bo nie chcemy pomóc. Skoro wszyscy twierdzą, że google to Twoja odpowiedź to może warto spróbować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...